Η λίστα ιστολογίων μου

Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΑ...λύση ή πρόβλημα;;;

του δασκάλου Ματζίρη Κωνσταντίνου
Στο εντεινόμενο πρόβλημα της δραματικής κλιματικής αλλαγής και της μείωσης των αποθεμάτων ορυκτών καυσίμων προτάθηκαν τα βιοκαύσιμα ως μια απάντηση, που σύμφωνα με τους επιστήμονες θα λύσουν σε ένα μεγάλο βαθμό το πρόβλημα της έλλειψης καυσίμων.
Κατά μια απλή εξήγηση φυτά που δεσμεύουν το διοξείδιο του άνθρακα , κατόπιν μετατρέπονται σε καύσιμη ύλη, για να δεσμευτούν με τη σειρά τους από τα καλλιεργούμενα φυτά ως διοξείδιο του άνθρακα. Αυτή θεωρείται «πράσινη» ενέργεια χωρίς κατάλοιπα και οποιαδήποτε εξάρτηση απ’ τους μεγαλοκαρχαρίες του πετρελαίου.
Όμως εδώ υφίσταται ένα ηθικό -και όχι μόνο -δίλλημα . Με το να διαθέτουμε καλλιεργήσιμη γη για μαζική παραγωγή βιοκαυσίμων, δεν καταδικάζουμε τον πληθυσμό των αναπτυσσόμενων χωρών σε πείνα; Δεν οδηγούμε τις τιμές των τροφίμων στα ύψη; Δεν σπαταλούνται μεγάλες ποσότητες νερού ; Δεν εκδιώχνονται ιθαγενείς πληθυσμοί από τη γη τους;
Ήδη παγκοσμίως η διαθέσιμη καλλιεργήσιμη γη μετατρέπεται σε τεράστιες μονοκαλλιέργειες ενεργειακών φυτών. Άμεση επίπτωση είναι η αύξηση των τιμών, η μείωση των θέσεων εργασίας και ο ακραίος συγκεντρωτισμός γης και εισοδήματος. Καταστρέφονται κυρίως τα παρθένα δάση της τροπικής ζώνης -πνεύμονες απορρόφησης διοξειδίου του άνθρακα- εφόσον αποψιλώνονται, για να φιλοξενήσουν τις εν λόγω μονοκαλλιέργειες. Προσβάλλεται έτσι η αγροτική βιοποικιλότητα από την οποία εξαρτάται ο κύκλος του νερού, του αζώτου, η φυσική γονιμότητα και η αειφορία.
Μήπως κάτι ανάλογο δε συνέβη και στη χώρα μας με τις μεγάλες βιομηχανικές μονοκαλλιέργειες καπνού, που ναι μεν απέφερε τεράστια κέρδη στις βιομηχανίες αλλά δεν κατέστρεψε τα γόνιμα και πλούσια εδάφη με την παρατεταμένη χρήση λιπασμάτων και φαρμάκων ; Δεν εξάντλησε και μόλυνε τον υδροφόρο ορίζοντα; Κι όλα αυτά γιατί δεν υπήρχε το κράτος να ελέγχει τους αγρότες αυτούς , που απαξίωσαν τις δοκιμασμένες εδώ και χιλιάδες χρόνια γνώσεις των προγόνων τους με αποτέλεσμα να μην μπορούν σήμερα να ξεφύγουν από την αλλοτρίωση της χημικής καλλιέργειας!!
Ναι σύμφωνοι χρειάζεται επειγόντως να προβούμε σε ‘πράσινες’ και οικολογικές λύσεις , αλλά ταυτόχρονα πρέπει να είμαστε και προσεκτικοί σε ότι μας πασάρεται . Επιχειρηματολογώντας να αναφέρω τους ενδοιασμούς μου κατά πόσο οικολογικό είναι το ανακυκλωμένο χαρτί αν παράγεται από δάση μεταλλαγμένης λεύκας ,που απαιτεί τεράστια ποσά για την ανακύκλωσή του! Δεν γνωρίζω επίσης αν τα ξύλινα έπιπλα είναι όντως φιλικά στο περιβάλλον, όταν προέρχονται από εκχερσώσεις τροπικών δασών! Επίσης πόσο οικολογικές είναι οι βιοδιασπώμενες σακούλες από καλαμπόκι, αφού στην περίπτωση αυτή το καλαμπόκι είναι μεταλλαγμένο;
Πιστεύω ότι χρειάζεται μια πιο προσεγμένη επανάσταση για να σώσουμε τον πλανήτη μας με πιο προσεκτικές μεθόδους και χωρίς να λύνουμε προβλήματα και να δημιουργούμε άλλα ίσως και περισσότερα.. Βέβαια καλό είναι να αρχίσουμε ο καθένας από μας αποκτώντας οικολογική συνείδηση από τα αυτονόητα αλλά μη πραγματοποιήσιμα. Κι αναφέρομαι σε απαράδεκτες ατομικές ενέργειές μας , που πρέπει να τις αποβάλλουμε, όπως το πέταγμα σκουπιδιών από το παράθυρο του αυτοκινήτου, μέχρι και το κουμπί της τηλεόρασης που μένει ανοιχτό γιατί βαριόμαστε να σηκωθούμε από τον καναπέ.
Μόνο με την απαιτούμενη παιδεία και με το σεβασμό όλων μας , αρχής γενομένης από τις κυβερνήσεις των κρατών και ακολούθως όλων των πολιτών, απέναντι στον ήλιο, το νερό, τον αέρα και γενικότερα τη φύση θα δούμε άσπρη μέρα και θα σώσουμε τον πλανήτη μας!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: