Η λίστα ιστολογίων μου

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Το Μουσείο Μηλεών στο σχολείο μας…


Σε τοίχο διαδρόμου  του σχολείου μας φιλοξενείται η έκθεση του Μουσείου Μηλεών «Το περιβάλλον είναι υπόθεση όλων μας».
Το ενδιαφέρον του Τοπικού Μουσείου Μηλεών Πηλίου για την προστασία του περιβάλλοντος ξεκίνησε το 1990 με την οργάνωση σχετικής περιοδικής έκθεσης, εκπαιδευτικού φυλλαδίου και οικολογικού εργαστηρίου δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά.
Η έκθεση παρουσίαζε 4 ενότητες που αφορούσαν στη προστασία του δάσους από τη φωτιά, της θάλασσας από τα σκουπίδια, στην οικονομία νερού και στην ανακύκλωση.
Μια συνάντηση και μια πρόταση...
Η Ελένη Φαίη Σταμάτη είχε συγκεντρώσει υλικό και φωτογραφίες για να βγάλει ένα βιβλίο-λεύκωμα για τις Μηλιές. Μαζί με το σύζυγό της είχαν μια κουβέντα με τον Τσαρούχη, ζητώντας τη γνώμη του. Κι ο Τσαρούχης είπε: "Τι το θέλεις το βιβλίο, μήπως διαβάζουν οι Έλληνες; Πηγαίνετε αγοράστε καμιά αποθηκούλα και φτιάξτε την και βάλτε μέσα αυτό το υλικό σε μεγάλα πανό. Θα είναι ένα μεγάλο ανοιχτό βιβλίο για όλους". Και το ζεύγος Σταμάτη έκαναν πράξη την προτροπή του Τσαρούχη.
Έτσι σαν σε παραμύθι ξεκίνησε η λειτουργία του Μουσείου Μηλεών που γιόρτασε τα 30 του χρόνια λειτουργίας, χτες Σάββατο 16/2 σε μια εκδήλωση σε αίθουσα του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, στην Πλάκα.
 
Σημείωση: Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι από την εκδήλωση στο Μ.Ε.Λ.Τ.
Αναφορά για τις Μουσειοσκευές του Μουσείου
 
Στο βήμα: Αικατερίνη Καμηλάκη-Διευθύντρια Τμήματος Λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών
& Φαίη Σταμάτη επίτιμη Διευθύντρια Μουσείου Μηλεών
 
                                          Οι μουσειοσκευές για το ψωμί και το λάδι

Δεν υπάρχουν σχόλια: