Η λίστα ιστολογίων μου

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

Κοκκινούλης, ο καλός καλικάντζαρος



 

της Αθηνάς Μουντάνου-Μπασιούκα

Έφταναν τα Χριστούγεννα και στον Βόρειο Πόλο τα ξωτικά εργάζονταν μέρα-νύχτα, για να έχουν έτοιμα όλα τα παιχνίδια για τα παιδάκια του κόσμου. Σε λίγες μέρες, ο Άη Βασίλης θα ξεκινούσε με το έλκηθρό του για να μοιράσει τα δώρα και δεν υπήρχε χρόνος για χάσιμο!
Στην αγαπημένη αυτή εποχή του χρόνου, οι δουλειές στο εργαστήρι του Άη Βασίλη ήταν πάρα πολλές. Το κάθε ξωτικό είχε αναλάβει κι από ένα σπουδαίο καθήκον! Ο Φανταστικούλης συναρμολογούσε τα αυτοκινητάκια. Ο Ζαχαρούλης τοποθετούσε.....
Η συνέχεια στο βιβλίο...
 
Εδώ όμως μπορείτε να διαβάσετε τις συνέχειες που έδωσαν στο παραμύθι οι μαθητές/τριες της Γ2 τάξης του 6ου Δ.Σ. Ν. Ιωνίας Βόλου.
 

Αφού ο Κοκκινούλης βρέθηκε στο χωριό του Αϊ Βασίλη και τρόμαξε τους πάντες και τα πάντα, αποφάσισε και υποσχέθηκε στα ξωτικά και στον Αϊ Βασίλη, ότι δε θα ξανακάνει ζαβολιές. Και έτσι τον δέχτηκαν όλοι στο χωριό του Αϊ Βασίλη.
 
Όλα τα ξωτικά έτρεξαν να δουν τον καλικάντζαρο από κοντά. Όταν τον είδαν τρόμαξαν. Ο Άγιος Βασίλης τους είπε να μη φοβούνται γιατί ο Κοκκινούλης μετάνιωσε για ό,τι κακό είχε κάνει και από εδώ και πέρα θα έκανε μόνο το καλό. Τα ζωτικά πίστεψαν τον Άγιο Βασίλη και συνέχισαν τις δουλειές τους.
Έτσι λοιπόν ο Κοκκινούλης άρχισε να δουλεύει μαζί τους. Ο άγιος Βασίλης βλέποντας στο πρόσωπό του μόνο καλοσύνη και πως εργαζόταν σκληρά με τα ξωτικά, αποφάσισε να του κάνει ένα δώρο…
 
Όλα τα ξωτικά υποδέχτηκαν με χαρά και αγάπη τον Κοκκινούλη. Του έδωσαν ένα μικρό ξύλινο σπιτάκι για να μένει  με μεγάλα παράθυρα κι ένα ζεστό τζάκι.
ο Αϊ Βασίλης με μεγάλη χαρά του είπε:
-         Μπορείς να γίνεις κι εσύ ένα ξωτικό, αλλά πρέπει να κάνεις ότι σου λένε τα ξωτικά Κοκκινούλη. Εντάξει;
-         Ευχαριστώ Αϊ Βασίλη, δε θα σε απογοητεύσω. Θα ακούω πάντα ότι κι αν λένε να κάνω. Στο υπόσχομαι μ’ όλη μου την καρδιά. Θα βοηθάω τα ξωτικά, θα ταΐζω τους τάρανδους, θα τους πλένω, θα τους καθαρίζω, θα τους γυμνάζω. Όλα θα τα κάνω για εσένα, Αϊ Βασίλη.
Τότε ο Αϊ Βασίλης τον ευχαρίστησε με μια αγκαλιά.
 
Έτσι μετά την αποκάλυψη ο Κοκκινούλης έγινε αγαπητός από τον Αϊ Βασίλη και από τα ξωτικά. Παίζανε και φτιάχνανε μαζί παιχνίδια για όλα τα παιδιά του κόσμου.
Ο Κοκκινούλης ήταν χαρούμενος και ευτυχισμένος με τους καινούριους του φίλους.
 
Ο Κοκκινούλης λοιπόν χάρηκε πολύ που ο Αϊ Βασίλης τον δέχτηκε στο χωριό του και όχι μόνο αυτό. Του ανέθεσε και τη δουλειά να κατασκευάζει κουρδιστά ρομποτάκια που ήθελε.
Θα τον έβαζε και στο εργαστήρι να τυλίγει τα δώρα των παιδιών που θα μοίραζε την πρωτοχρονιά. Ο Κοκκινούλης ήταν πολύ χαρούμενος, μιας και κανένας δεν τον έλεγε καλικάντζαρο και που θα έδινε κι αυτός χαρά στα παιδιά και δεν θα τα έκανε να κλαίνε.
 
Μετά από λίγες μέρες άρχισαν να μαζεύονται όλοι οι κάτοικοι του χωριού του Αϊ Βασίλη για να δούνε τον καλικάντζαρο. Ο Άγιος Βασίλης σηκώθηκε από την πολυθρόνα του και είπε με μια ήρεμη φωνή: «αγαπητοί μου από σήμερα θα μένει μαζί μας και θα βοηθά στην ετοιμασία των παιχνιδιών ένας νέος φίλος, ένας καλικάντζαρος. Το όνομά του θα είναι Κοκκινούλης ο Στραβοδόντης».
Όλοι είχαν μείνει έκπληκτοι. Όταν γέλασε ο καλικάντζαρος, σκάσανε όλοι στα γέλια. Ήταν τόσο αστείος.
«Γύρνα λίγο προς εμένα», είπε ο Αϊ Βασίλης. Ο καλικάντζαρος γύρισε και τότε «φλάς», ένα φωτάκι έλαμψε. Ο Άγιος Βασίλης του έβγαλε μια φωτογραφία που φαίνονταν τα στραβά δόντια του. Φώναξε τον Ατσίδα και του είπε: «Στις συσκευασίες των ζαχαρωτών θα βάλετε και από μια φωτογραφία του Κοκκινούλη Στραβοδόντη που θα γράφει, προσοχή, τα πολλά  ζαχαρωτά κάνουν κακό στα δόντια!».
Όλοι άρχισαν να γελούν ασταμάτητα και ο  Αϊ Βασίλης λέει στον καλικάντζαρο: «Ξέρω κι εγώ να κάνω ζαβολιές. Χα, χα, χα».
 
Από εκείνη τη στιγμή ο Κοκκινούλης έγινε ένας από τους βοηθός του Αϊ Βασίλη. Η δουλειά του ακόμη ήταν να ανοίγει και να διαβάζει τα γράμματα που έστελναν τα παιδιά  στον Αϊ Βασίλη.
Μια μέρα ο Κοκκινούλης διάβασε ένα γράμμα της Μαριλού. Η Μαριλού ήταν ένα κοριτσάκι που ζούσε στην Αθήνα και ζητούσε από τον Αϊ Βασίλη να ζωντανέψει το μηχανικό της σκυλάκι.
Ο Κοκκινούλης έβαλε το γράμμα της στο ράφι της σκέψης. Εκεί έβαζε ο Αϊ Βασίλης όσα γράμματα ήθελα να σκεφτεί.
Μια νύχτα ο Κοκκινούλης επισκέφτηκε τη Μαριλού την ώρα που κοιμόταν. Ήθελε να δει αν το σπίτι της μπορούσε να φιλοξενήσει ένα αληθινό σκύλο. Το σπίτι ήταν μεγάλο και είχε αυλή…
 
Ο Αϊ Βασίλης λοιπόν  έκανε μέλος της οργάνωσής του τον Στραβοδόντη. Ο Στραβοδόντης ήταν πολύ καλός στη δουλειά που έκανε και ήρεμος. Τώρα κανένας δεν τον φοβόταν και όλοι τον αγαπούσαν.
Την ημέρα που ο Αϊ Βασίλης έπρεπε να μοιράσει τα δώρα έφερε και στον Στραβοδόντη ένα δώρο, όπως έκανε και για όλους τους κατοίκους της περιοχής. Άλλα στον Στραβοδόντη έφερε κάτι ξεχωριστό, ήταν μια κορνίζα καρδιά που έδειχνε τον Αϊ Βασίλη και μαζί ο Στραβοδόντης.
 
Όσο πλησίαζαν τα Χριστούγεννα το άγχος των ξωτικών μεγάλωνε, για το αν θα είναι έτοιμα τα δώρα όλων των παιδιών. Μόνο ο μικρός καλικάντζαρος ήταν σίγουρος πως όλα θα είναι έτοιμα στην ώρα τους κι αυτό το έβλεπε ο Αϊ Βασίλης.
Την παραμονή των Χριστουγέννων, το βράδυ, την ώρα της αναχώρησης ο Αϊ Βασίλης φώναξε: «Κοκκινούλη οι καλές πράξεις ανταμείβονται, «καλά Χριστούγεννα».
Κοκκινούλης: Σε παρακαλώ, θέλω να με πάρεις μαζί σου όταν θα μοιράζεις τα δώρα στα παιδάκια.
Ο Αϊ   Βασίλης σκέφτηκε αν θα πάρει μαζί του τον Κοκκινούλη. Μετά από λίγο αποφάσισε και του είπε: «Κοκκινούλη, ετοιμάσου θα έρθεις μαζί μου».
Ο Κοκκινούλης τρελάθηκε από τη χαρά του. Όλα τα ξωτικά ξεκίνησαν να ετοιμάσουν το έλκηθρο με τα δώρα. Οι τάρανδοι ήταν έτοιμοι για τη μεγάλη περιπέτεια, το ίδιο και ο Αϊ Βασίλης και ο Κοκκινούλης.
 
Ο Αϊ Βασίλης χτύπησε τα σχοινιά που ήταν δεμένα με τα σαμάρια των ταράνδων. Οι τάρανδοι κάλπασαν και υψώθηκαν πιο πολύ. Τον Κοκκινούλη τον έπιασε ζαλάδα κι ο Αϊ Βασίλης τον πήρε στην αγκαλιά του όπου και αποκοιμήθηκε. Όμως από το έλκηθρο ακούστηκε ένα γκαπ. Ήταν οι καλικάντζαροι που πετούσαν πέτρες. Κατάφεραν να σπάσουν το ένα πόδι από το έλκηθρο. Έκανε να φύγει ο Αϊ Βασίλης, να συνεχίσει το ταξίδι, αλλά ήταν αδύνατο. Έπεσαν σε μια σκεπή. Ο Κοκκινούλης ξύπνησε και τότε είδε το έλκηθρο σπασμένο και τον Αϊ Βασίλη απογοητευμένο. Θύμωσε πολύ, κατέβηκε από τη σκεπή και άρχισε να ψάχνει τους καλικαντζάρους. Τους άκουσε να σχεδιάσουν κι άλλες σκανταλιές. Πήγε να τους σταματήσει αλλά έπεσε σε μια λακκούβα. Έγινε χάλια και τα ρούχα του βράχηκαν. Ήρθε ο Αϊ Βασίλης και τον βοήθησε.
Εντωμεταξύ οι καλικάντζαροι είχαν αρπάξει το έλκηθρο αλλά όχι τα δώρα γιατί πίστεψαν ότι πίσω από τα περιτυλίγματα θα υπήρχαν βάζα, σκούπες και φαράσια και ότι άλλο φαντάστηκαν.
Μετά ο Αϊ Βασίλη κι ο Κοκκινούλης ανέβηκαν στη σκεπή όπου δεν υπήρχε τίποτα άλλο παρά μόνο τα δώρα και κάποια σκοινιά πεταμένα. Κάθισαν απογοητευμένοι και οι δυο τους. Μετά από λίγο άκουσαν ένα μουγκανητό. Ήταν ένας τάρανδος, ο Πίπης. Του Κοκκινούλη του ήρθε μια ιδέα, πήρε τα πεταμένα σκοινιά και με αυτά έδεσε τους σάκκους με τα δώρα και τους φόρτωσε στον Πίπη. Ανέβηκε κι αυτός μαζί με τον Αϊ Βασίλη και πέταξαν ψηλά, χωρίς αυτή τη φορά να τον πιάσει ζαλάδα.
 
Μοίρασαν σ’ όλα τα παιδάκια δώρα. Όταν τελείωσαν γύρισαν στο Βόρειο Πόλο. Σαν έφτασαν όλα τα ξωτικά κοιμόντουσαν βαθιά. Ο Αϊ Βασίλης και ο Κοκκινούλης έκαναν ησυχία για να μην τα ξυπνήσουν. Και οι δυο τους ήταν πολύ ευτυχισμένοι.  Ο Κοκκινούλης ευχαρίστησε τον Αϊ Βασίλη και του είπε: «αυτά τα Χριστούγεννα θα μου μείνουν αξέχαστα και ελπίζω και τα επόμενα να είμαι πάλι κοντά σου».
 
Το πρωί της Πρωτοχρονιάς η Μαριλού ξύπνησε και ένα σκυλάκι της έγλειφε το χέρι. Ήταν πολύ χαρούμενη και ο Κοκκινούλης ακόμα πιο πολύ ευτυχισμένος.
Έτσι πέρασε μια όμορφη ζωή ξέροντας ότι βοηθούσε τους ανθρώπους και δεν τους στεναχωρούσε.

 

Εβελίνα Σγούρα,  Κατερίνα Σούμπαση , Γρηγόρης Παγώνης, Αλέξανδρος Χριστοφής, Θάλεια Χριστοδούλου, Βασίλης Μηλαράς, Δημήτρης Τσάτσης, Αντώνης Παπαδόπουλος, Βάσω Φλώρου, Ελένη-Καλλιόπη Τσιμπερίδη, Κωνσταντίνος Σωτήρης, Σταυρούλα Παπασακελαρίου, Χρήστος Τσιάμης


 
 Από την παρουσίαση στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου Ν. Ιωνίας Βόλου

 
Το έργο που δημιούργησε η Αγγελική Κούρκουλου κατά την ώρα της αφήγησης του παραμυθιού
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: